Linkit ja linkkisuosio

Yleisessä tiedossa on, että lisääntynyt, tietylle sivulle kohdistunut linkkien määrä lisää myös kyseisen sivun kävijämääriä. Oikeaoppisella linkittämisellä voidaan kuitenkin moninkertaistaa nämä kävijämäärät hakukoneiden avulla. Tässä artikkelissa luomme pikaisen katsauksen erilaisiin linkittämisen ja linkinvaihdon tapoihin.

On tärkeää muistaa, että sivun sisältö tulee olla vetävä ja suunnattu kohdeyleisölle sekä optimoitu hakukoneita varten linkityskampanjan onnistumiseksi.

Mitä on linkkisuosio?

Linkkisuosio koostuu kahdesta eri osasta; linkkien määrästä ja niiden laadusta. Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua.

Kylmänä esimerkkinä:

Tietokoneaiheinen sivu saa kaksi linkkiä terveysaiheiselta sivulta. Toinen tietokoneaiheinen sivu saa yhden linkin samanhenkiseltä sivulta. Kumpi on parempi?

Todennäköisesti hakukoneet laskevat tietokoneaiheiselta sivulta tulevan linkin arvokkaammaksi. Tosin, tässäkin on useita eri tekijöitä, kuten ulosmenevien linkkien määrä linkittävällä sivulla. On eri asia saada sivullensa ainoa linkki todella suositulta, samanaiheiselta sivulta kuin linkki vähemmän suositulta sivulta, jossa on jo valmiiksi kymmenen ulosmenevää linkkiä ja joka ei kuulu sivun aihepiiriin. Myös linkittävän sivun laadulla ja arvolla on oma merkityksensä linkin arvoa laskettaessa.

Lyhykäisyydessään sivu, joka saa paljon laadukkaita ulkopuolisia linkkejä on myös arvokas hakukoneiden silmissä.

Linkittäminen

Ihanteellinen tilannehan olisi se että sivun vierailijat ovat halukkaita linkittämään sivulle omilta sivustoiltaan sen mielenkiintoisuuden vuoksi. Suuri osa sivustojen omistajista ei kuitenkaan kykene syystä tai toisesta luomaan sisältöä “suurelle yleisölle”, joten sivulle osoittavien linkkien määrä jää vähiin, mikä taas johtaa alhaiseen linkkisuosioon. Niinpä hakukoneoptimoijat ja webmasterit ympäri maailmaa tuovat keinotekoisesti linkkejä sivuillensa linkityskampanjoiden avulla:

Yksisuuntainen linkki:
Yksisuuntaisella linkillä tarkoitetaan sivua joka linkittää sivuston ulkopuoliselle sivulle. Useinhan näitä keräävät niiden sivustojen omistajat, joiden sivujen sisältö on niin hyvää, että muut haluavat linkittää niille ilman “vastapalveluksia” (luonnollinen linkki).

Internet on täynnä sivustoja, jotka myyvät yksisuuntaisia linkkejä sivuillaan. Mikäli suunnittelet linkin ostoa, kannattaa muistaa, että hakukoneet ovat nykyään hyviä arvioimaan onko linkki ostettu vai luonnollinen ja saattavat jättää sen huomiotta.

Kaksisuuntainen linkki:
Kaksisuuntaisella linkillä tarkoitetaan kahden eri sivun linkinvaihtoa. Kaksisuuntaisia linkinvaihtoja harrastetaan perinteisesti (väärin?) luomalla linkkisivu sivustolle ja antamalla sieltä linkki toisen webmasterin sivulle vastapalvelukseksi häneltä saadusta linkistä. Linkinvaihtosivujen ongelmana on se, että niillä on yleensä kymmeniä linkkejä, mikä vähentää linkkien kautta tapahtuvia vierailuja sekä linkin arvoa.

Parempi vaihtoehto tällaiselle linkinvaihdolle on sisällyttää linkit sivujen sisältöön puolin ja toisin, mikä lisää kävijämääriä molemmilla sivuilla sekä linkkien arvoa, kun sivuilla ei ole kymmeniä muita ulosmeneviä linkkejä. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta pelkkiä linkinvaihtosivuja on syytä välttää mikäli kävijämäärät niiden kautta eivät ole konkreettisia.

Ristiinlinkittäminen:
Suosittu metodi hakukoneoptimoijien keskuudessa uniikkien linkkien saamiseksi sivulle. Ristiinlinkittäminen toimii käytännössä niin, että webmaster A:lla on sivut X ja Y sekä webmaster B:llä sivu Z. Sivu X linkittää sivu Z:aan ja Z linkittää sivuun Y. Näin kummankin webmasterin sivut saavat uniikin linkin itselleen. Ristiinlinkittämistä voidaan tehdä toki useammillakin domaineilla. Huomaa kuitenkin, että hakukoneet huomaavat helposti ristiinlinkittämisen, mikäli toinen webmastereista linkittää omia sivustojaan keskenään. Tämä taas vähentää linkin arvoa.

Hakukoneoptimoijan muistilista linkkikampanjaan

Avainsanoja linkkiin
Liitä tärkeitä sivusi avainsanoja linkkiisi, sillä hakukoneet arvostavat niitä. Sivut voivat listautua linkkien sisältämillä avainsanoilla korkeallekin hakukonetuloksissa, vaikka kyseistä sanaa ei sivustolta löytyisikään. Vältä kuitenkin samojen avainsanojen käyttöä kerta toisensa jälkeen, eli vaihtele avainsanojasi eri linkkien yhteydessä.

EI linkkisivuille
Kuten jo ylempänä mainitsimme, linkkisivut ovat aika hyödyttömiä linkkien suuresta määrästä ja sisällön vähyydestä johtuen. Toki voit lisätä sivustosi/sivusi suosittuihin hakemistoihin.

Vain samanaiheisia sivuja
Vaihda linkkejä ainoastaan samanaiheisten sivujen kanssa. Mikäli kaksi aivan eri aiheista sivustoa vaihtaa linkkejä, hakukoneet todennäköisesti pudottavat linkin arvoa tai eivät lue sitä ollenkaan hyväksesi. Myöskään näiden linkkien kautta tulevat vierailijat eivät todennäköisesti viihdy sivullasi kovin kauan.

Ehdota linkinvaihtoa
Voit toki ottaa yhteyttä sivustojen webmastereihin linkinvaihtoa varten esimerkiksi sähköpostilla. Ole kuitenkin varovainen ettei viestiäsi tulkittaisi spämmiksi.

Ei spämmiä
Älä missään tapauksessa sekaannu ohjelmiin jotka lupaavat kymmeniä tai satoja linkkejä sivullesi välittömästi. Ne ovat yleensä automaattisia “spämmikoneita”, ja takaavat koko sivustosi poistamisen hakutuloksista.

Varo huijareita
Webbi on täynnä huijareita, jotka haluavat vaihtaa linkkejä kanssasi, mutta poistavatkin ne heti linkinvaihdon jälkeen saadakseen itselleen uniikin linkin. Linkki on aina syytä tarkistaa kunnolla, sillä siihen voi olla asetettu “nofollow” -tagi tai se on voitu kirjoittaa javascriptilla.