Mitä meta tagit ovat?

Meta tagit esittelevät sivujesi sisältöä hakukoneille ja kävijöillesi. Meta tageihin voidaan upottaa monenlaista informaatiota aina sivun aiheesta tekijän esittelyyn.

Meta tagit ovat (tärkeä?) osa hakukoneoptimointia, joskaan ne eivät takaa hyviä sijoituksia hakukoneissa. Hakukoneoptimoinnin kannalta metatagien tulisi olla sopusoinnussa sivujen sisällön sekä aiheen kanssa.

Kaikkia meta tageja ei ole pakollista käyttää, sillä ainoastaan “robots”, “description” ja “keywords” meta tageilla sekä “title” otsikolla on painoarvoa suurimmissa hakukoneissa. On jopa niin, että jotkin sivut ovat sijoittuneeet paremmin pelkästään käyttämällä sivuotsaketta.

Muistathan, että kaikki metatagit sijoitetaan luonnollisesti sivujen “head” osioon.

Tässä tärkeimmät meta tagit ja niiden käyttö:

<title>Otsikko</title>

Tähän tulee sivun otsikko. Vaikkakaan tämä ei ole varsinainen meta tagi,
sillä on todella suuri merkitys hakukoneoptimoinnissa.
Otsikon on hyvä olla lyhyt, mutta sivun aihetta erittäin hyvin kuvaava.
Tämä vaikuttaa siihen, millä otsikolla sivusi hakukoneissa näkyvät.

<meta name=”description” content=”Sivusi kuvaus”>

Tähän tulee sivusi kuvaus. Yritä pitää tämä tagi muutamassa lyhyessä lauseessa, sillä hakukonetulokset näyttävät vain noin 150 kirjainta kuvauksestasi. Sivun kuvaus hakukoneissa vaihtelee hakusanan mukaan, eli hakukone voi poimia minkä tahansa osan sivustasi kuvaukseksi riippuen siitä, missä kohden hakusana sivuasi ilmenee.

<meta name=”keywords” content=”Sivusi hakusanat eroitettuna pilkulla”>

Tähän tulee sivujesi hakusanat. Nämä ovat toisarvoisia nykypäivän hakukoneoptimoinnissa, sillä useimmat hakukonerobotit tunnistavat hakusanojen densiteetin sivusi sisällöstä. Hyvä nyrkkisääntö on käyttää maksimissaan kymmentä lyhyttä hakusanaa (eroitettuina pilkulla), jotka kuvastavat hyvin sivusi sisältöä.

<meta name=”robots” content=”Käskyt hakukoneroboteille”>

Tämä on tärkeä meta tagi hakukonerobottien kannalta. Tässä käytetään yleisesti neljää eri muuttujaa kertomaan hakukoneroboteille, kuinka toimia sivujesi suhteen. Nämä ovat index, noindex, follow, nofollow.

index käsky antaa hakukonerobottien indexoida sivusi hakukoneita varten, noindex taas kieltää indexoimisen. follow käsky taas antaa hakukonerobotille luvan seurata linkkejä sivuillasi, mikä taas luo ns. backlinkin sivulle, johon sinun sivusi linkittää. nofollow taas kieltää sivusi linkkien seuraamisen. Muista että myös omat sivusi voivat jäädä indexoimatta, jos käytät nofollow käskyä jokaisella webbisaittisi sivulla. Yleisesti tässä tagissa on hyvä käyttää yhdistelmää indexfollow.

“robots” meta tageilla voidaan myös kieltää tiettyjä hakukonerobotteja indexoimasta sivuasi, mutta tämä nippelitieto on tarpeetonta tavalliselle webbisivujen omistajalle.